Patru lucruri pe care le ignorăm dar care sunt esențiale pentru sănătate

de Adrian Mihălțianu - 6 minute pentru lectură
Patru lucruri pe care le ignorăm

Unul dintre primele lucruri pe care le înveți la cursurile de condus sportiv este că mașina va merge în direcția în care privești tu ca șofer. Dacă vrei să abordezi în viteză un viraj la stânga, atunci va trebui să privești spre stânga, spre direcția în care vrei să mergi, iar nu înainte. Dacă vei privi doar la drumul din fața ta atunci când vrei să faci o schimbare de direcție, vei ajunge să ieși în decor.

Același lucru se întâmplă, fără să ne dăm seama, și în multe alte aspecte legate de viața noastră. Sănătatea este cel mai important dintre ele - ne dăm seama că trebuie să facem schimbări în modul nostru de viață, dar avem atenția captată de alte lucruri pe care le credem importante și aflăm ulterior că am neglijat să privim în direcția corectă - iar asta se întâmplă, din păcate, prea târziu, atunci când ne îmbolnăvim.

De exemplu, deși avem nevoie de tratamente medicale precum vaccinurile pentru a preveni boli eradicabile și antibioticele pentru a ajuta corpul acolo unde nu poate lupta de unul singur, realitatea este că dacă avem grijă cu privire la lucrurile care intră în corpul nostru și la mediul în care trăim, atunci și sănătatea noastră va fi pusă mult mai rar în pericol.

Dar tocmai aceste lucruri vitale pentru noi sunt și căile prin care ne distrugem sănătatea.

  • Aerul din orașele României este extrem de poluat - se estimează că 23.000 de români mor prematur[1] în fiecare an din cauza poluării aerului.
  • Mâncarea cu care ne hrănim este produsă la scară industrială, în ferme uriașe, cu animale chinuite și ținute în viață cu medicamente, sau pe terenuri de tip monocultură pline de pesticide și erbicide, cu efect puternic negativ și asupra sănătății noastre[2].
  • Casele în care locuim sunt pline de chimicale care ne dăunează grav sănătății[3], dar pe care le luăm de la sine înțeles.
  • Nu în ultimul rând, orașele noastre sunt gălăgioase, aglomerate, neprietenoase cu locuitorii lor, lipsite de spații verzi și de locuri de relaxare.

Toate aceste elemente care ar fi trebuit să ducă la o viață sănătoasă, plină de sens, se transformă în tot atâția factori de îmbolnăvire.

Puritatea aerului este mai importantă decât ne-am putea imagina. Atunci când școlile din sudul Californiei au instalat purificatoare de aer în clase, performanțele elevilor la testele de matematică și limba engleză s-au îmbunătățit notabil[4]. Aerul curat diminuează mult problemele legate de astm[5], infecții ale căilor respiratorii sau chiar diabet[6]. Inclusiv riscul de contaminare cu noul coronavirus scade în zonele cu aer curat[7].

Motivul este simplu: dacă restul corpului este apărat de piele, haine etc., plămânii sunt o poartă importantă de intrare pentru agenții patogeni. Primele celule care intervin și ne apără la nivelul alveolelor sunt macrofagele, care de obicei sunt extrem de eficiente în neutralizarea invadatorilor. Nu și în cazul în care plămânii sunt supuși unui aer poluat, când ele nu mai fac față asaltului continuu al agenților microbieni purtați de praf și al chimicalelor din aer. Efectele sunt în cascadă și duc la tulburări în toate organele. Deci este esențial să căutăm să locuim într-o zonă cu aer curat!

Mâncarea sănătoasă provine din ferme care respectă atât mediul înconjurător, cât și animalele pe care le exploatează. În plus, la fel ca în dieta mediteraneană[8], produsele locale proaspete sunt și mult mai gustoase, nu doar mai sănătoase. Iar legumele crescute pe un sol bogat în bacterii, neafectat de pesticide, ajută la un echilibru natural al corpului nostru[9].

Casele sănătoase sunt încă un concept foarte puțin cunoscut în România, dar ele pleacă de la ideea că o casă sustenabilă trebuie clădită nu doar cu materiale ecologice, ci și prietenoase cu locatarii ei, pentru că există o legătură clară între calitatea atmosferei din interiorul casei[10] și sănătatea noastră.

Un mediu liniștit este și el esențial pentru sănătate. Dacă orașele se chinuie[11] să-și regândească spațiile urbane pentru a fi mai verzi și mai relaxante pentru locuitorii lor, viața într-o localitate gândită de la început să promoveze un stil de viață sănătos are o calitate mult superioară.

Deocamdată, în România, locuitorii orașelor trăiesc mai mult decât cei din mediul rural, dar asta pentru că au acces la tratamente medicale mai bune atunci când se îmbolnăvesc.

Dimpotrivă, când compari speranța de viață a unui bucureștean (77,8 ani) sau a unui clujean (76,7 ani) cu cea a unui italian din cea mai săracă zonă a Italiei, Sicilia (81,8 ani), unde spitalele nu sunt neapărat mai bine dotate decât la București sau Cluj, începi să înțelegi că stilul de viață joacă un rol cel puțin la fel de important.

Iar dacă cele două elemente - mediul sănătos și accesul la servicii medicale de top - se combină, atunci avem o speranță de viață semnificativ mai extinsă, ca în nordul Italiei (83,2 ani), Spania (83,3) sau Elveția (83,6).

Aerul curat, dietele echilibrate și cu produse locale naturale, casele cu materiale prietenoase și localitățile lipsite de aglomerație sunt prezente în toate aceste regiuni care domină în topurile longevității europene.

Fiecare dintre aceste elemente este esențial, și pe fiecare dintre ele trebuie să ne concentrăm dacă dorim să rămânem sănătoși.

Pe de altă parte, o viață lungă nu e neapărat și una bună. Oamenii ajung să trăiască 90 de ani inclusiv în orașele poluate. Calitatea vieții este însă esențială, și exact pe asta ar trebui să ne concentrăm atenția - restul va veni de la sine, atât din punct de vedere al sănătății, cât și în privința lungimii vieții.

Există prejudecata că nu poți visa să trăiești în România la fel ca în Elveția sau nordul bogat al Italiei. Este doar o prejudecată falsă, pentru că și la noi în țară avem multe avantaje care țin de aer, hrană și sol, avantaje pe care nu le-am folosit până acum. Totul este ca ele să fie puse împreună și să schimbăm direcția în care ne planificăm viața, în acord cu aceste elemente.

Iar atunci vom avea condiții chiar mai bune decât în țările amintite.

Înscrie-te să primești și alte articole pe viitor