Munca la distanță,
o soluție pentru noua economie?

Aprilie 09, 2020 - 5 minute pentru lectură
Cum schimbă pandemia lumea

Suntem în plină furtună, iar ce e mai greu abia stă să vină, în următoarele săptămâni. Totuși, această criză fără precedent în ultimii 90 de ani poate accelera tendințele cu privire la modul în care vom munci în viitorul apropiat.

S-a tot scris despre automatizarea din ce în ce mai puternică a fabricilor, dar și a agriculturii și a aparatului birocratic al statului. Sute de milioane de oameni își vor pierde locurile de muncă în următorii ani, fiind înlocuiți de roboți fizici sau software, pentru simplul motiv că e mai eficient din punct de vedere economic, pe lângă faptul că roboții nu se îmbolnăvesc și nici nu intră în grevă.

Dar aceste milioane nu vor rămâne șomeri, pentru că roboții trebuie programați, copiii trebuie educați, bătrânii trebuie îngrijiți și, în general, economia digitală va crea chiar mai multe locuri de muncă decât sunt eliminate din zona economiei „fizice”.

Pandemia actuală ne oferă o imagine - desigur, deocamdată umbrită de panică - a modului în care va arăta, de fapt, economia viitorului apropiat: milioane de oameni care lucrează de acasă sau foarte aproape de casă, din spații de co-working. Nu doar de teama unei epidemii - deși fără îndoială că următorii doi ani ne vor schimba comportamentele sociale destul de mult încât anumite lucruri să se păstreze și de acum încolo -, ci pentru că aceasta va fi noua economie, axată pe comunicarea virtuală și pe servicii digitale, combinate cu livrare la domiciliu și comunități care-și produc singure o bună parte din bunurile necesare.

Hrana comunității poate fi asigurată prin ferme organice de dimensiuni mici și medii, situate în imediata proximitate, dar și prin permacultură în zonele cu densitate de locuire mai mare, sau chiar ferme verticale. Multe dintre bunuri pot fi asigurate prin imprimare 3D, în special într-o societate care le refolosește și reciclează.

Din ce în ce mai multe decizii vor fi luate ținând cont de alte coordonate decât cele legate strict de preț, ca până acum. De exemplu, unde vei locui - într-un oraș aglomerat, cu chirii scumpe și risc social mare, sau într-un cartier verde și liniștit, dar cu toate facilitățile moderne la îndemână?

Se schimbă prioritățile - dacă nu mai trebuie să te duci fizic la serviciu, de ce ai mai locui în aglomerația urbană? Dacă lucrezi în echipe flexibile, un spațiu de co-working e suficient, de cele mai multe ori, asta în cazul în care nu decizi să lucrezi chiar de acasă. Iar dacă lucrezi de acasă, trebuie să fii în stare să-ți organizezi spațiul de lucru în așa fel încât să-ți poți vedea de treabă fără a fi întrerupt sau distras de restul familiei.

Apoi, dacă poți printa 3D aproape orice e necesar, pe bază de comenzi prealabile, și poți ridica acele obiecte chiar de lângă tine, de ce să mai vizitezi zilnic magazinele? Dacă ai la dispoziție în cartier ferme de permacultură care-ți oferă fructe și legume proaspete, de ce să te mai duci la supermarket? Și așa mai departe. Normal, nu va fi o autarhie, dar necesitatea deplasărilor în afara zonei în care locuiești va fi mult diminuată.

În acest scenariu, este ilogic să mai suporți neajunsurile unui oraș aglomerat, mai ales dacă poți locui într-o zonă verde aflată la o distanță de doar câteva minute sau zeci de minute de acesta.

Normal, acest lucru se întâmplă deja cu suburbiile orașelor mari, însă problema fundamentală este traficul auto și timpul pierdut în trafic de către cei care sunt nevoiți să meargă zilnic la muncă în oraș. Dimpotrivă, în noua economie nu mai ai nevoie de această navetă zilnică, e suficient să mergi în oraș în weekend, fie pentru cumpărături, fie pentru cultură sau relaxare. În rest, trăiești într-un mediu modern, fără mașini, verde, dar și dotat cu tehnologie de ultimă generație.

Toată vânzoleala vechii economii a fost liniștită brusc de un simplu virus. Deși pierderile de vieți omenești și cele economice vor fi foarte mari, societatea care va ieși transformată la finalul acestei crize va pune un accent mult mai mare pe sănătatea personală, pe educație personalizată, pe munca de la distanță și pe comunități mai mici.

“Societatea care va ieși transformată la finalul acestei crize va pune un accent mult mai mare pe sănătatea personală, pe educație personalizată, pe munca de la distanță și pe comunități mai mici.”

Ar fi util, în acest context, ca și deciziile noastre legate de alegerea locuinței - în fond, cea mai importantă decizie financiară din viața noastră - să reflecte noua realitate.

Înscrie-te să primești și alte articole pe viitor