Ce costă mai puțin: o casă obișnuită în regim propriu sau una verde la cheie?

Ce costă mai puțin

Conform unui studiu ICB Focus[1], 46% din șantierele rezidențiale din România sunt conduse chiar de proprietari. Casele rezultate sunt unele obișnuite, fără vreo arhitectură definitorie și aflate, de prea multe ori, în cartiere dezvoltate haotic, fără infrastructura necesară.

Având drept principal criteriu reducerea bugetului, oamenii se angajează la un astfel de efort, știind că vor trece luni, poate chiar 2-3 ani până când să termine casa, și poate decenii până când zona să se civilizeze îndeajuns pentru o viață tihnită. Dacă am avea bani „destui”, se spune, am alege altceva, de exemplu o casă verde, care nu doar că are costuri mai mici de întreținere pe termen lung, dar și ne scutește de multe cheltuieli legate de sănătate.

Dar este adevărat că o casă verde costă mult mai mult decât una obișnuită?

Să stabilim, mai întâi, niște termeni. Casa verde nu are grijă doar de mediu, ci în primul rând de familia ta și de calitatea vieții ei - adică exact motivele pentru care alegi, de fapt, să construiești o casă și să nu stai la bloc.

Dar este imposibil să construiești o casă cu adevărat verde într-un cartier dezvoltat haotic, care se va aglomera și va deveni apoi la fel de poluat ca orașul de care ai încercat să scapi.

Casa verde nu poate fi scoasă din contextul în care e construită - dacă ești înconjurat de betoane și lumina din grădina ta e luată apoi de cazemata construită de vecini, viața ta și a familiei tale nu va mai fi una verde. Același lucru este valabil, cu atât mai mult, pentru o casă obișnuită.

Apoi, multe dintre casele obișnuite construite în regie proprie nu sunt neapărat mici, ba chiar dimpotrivă. Deci buget există, însă există și convingerea că proprietarul „știe mai bine” să gestioneze un șantier și să economisească bani. Din păcate, pe parcurs se fac foarte multe compromisuri, iar casa finală ajunge, în majoritatea cazurilor (80%!), să nu fie gata la timp și să depășească cu cel puțin 30% bugetul luat în calcul inițial.[2] Iar asta, într-o țară civilizată precum Marea Britanie, unde nu se confruntă cu corupția și birocrația de la noi și au experiență în construirea pe cont propriu.

Nu treceți cu ușurință peste acest procent, pentru că este foarte important. Indiferent de mărimea casei, aceasta este depășirea medie de buget la casele construite în regim propriu. Valabil și în alte țări, nu doar în Marea Britanie, acolo unde s-a făcut studiul. O casă care te costă 150.000 de euro pe hârtie va ajunge să coste, în mod real, peste 200.000 de euro.

Un calcul atent al cheltuielilor legate de construcția în regie proprie a unei case obișnuite și cumpărarea unei case predate „la cheie” aflată într-un complex rezidențial verde s-ar putea să ne schimbe perspectiva. Până să vorbim de bani pe un exemplu concret, câteva axiome ale unui șantier deja dovedite în practică:

  • Lipsa unui proiect de clădire cu adevărat verde va aduce absolut întotdeauna costuri suplimentare legate de întreținerea clădirii (încălzire, reparații, rezistență la umiditate etc.). Acestea pot ajunge să coste peste 30% din prețul inițial al construcției în primii 30 de ani de utilizare[3], așa cum arătam în articolul precedent.
  • Arhitecții obișnuiți nu știu să proiecteze case verzi. Ai nevoie de un arhitect specializat, iar aceasta adaugă la costuri.
  • O casă obișnuită poate costa inițial mai puțin pe hârtie, dar poate ajunge să coste la fel de mult ca o casă verde chiar din faza de construcție. Motivul? Proprietarii își supradimensionează inutil casele, încurajați de economiile pe care le fac în faza inițială a proiectului. Este exact ca la supermarket: prețul pe fiecare produs este mai mic, dar ajungi să cumperi mai mult, în special lucruri de care nu ai nevoie.
  • Obținerea de autorizații și gestionarea birocrației îți va mânca o mare parte din timp, iar deseori lucrările de construcție vor fi întârziate din acest motiv, aducând costuri suplimentare.
  • Gestionarea unui șantier este o muncă full time care necesită cunoștințe de management complexe[4], deoarece construirea unei case este una dintre cele mai complexe activități umane.
  • Foarte multe familii s-au destrămat în procesul de construire a unei case, pentru că stresul îndurat a fost prea mare. Un șef de șantier bun este esențial pentru reușita proiectului la timp și în bugetul alocat. Și acesta costă.
  • Furnizorii de materiale promit deseori că livrează la o dată anume, doar ca să-și încalce promisiunea și să livreze trei luni mai târziu sau să livreze o marfă necorespunzătoare. Între timp, trebuie să amâni echipele de muncitori care veneau să lucreze la următoarea fază a casei. Aceasta atrage costuri în cascadă și este una dintre cauzele comune ale întârzierii proiectelor de construcție în regie proprie cu luni, uneori chiar ani.
  • Odată casa construită, ea trebuie conectată la infrastructura locală. Pe lângă birocrație, este și o problemă legată de costuri, care nu sunt deloc mici în cazul în care vrei să ai o casă într-o zonă care este încă verde.

Prin comparație, contractul semnat cu un dezvoltator îl obligă pe acesta să-și asume toate riscurile în prețul stabilit - atât termenul de livrare, cât și costurile și toate celelalte elemente care ar putea întârzia lucrarea sau afecta calitatea ei. Evident, acest dezvoltator trebuie să fie de încredere. Dar acesta este practic singurul risc pe care ți-l asumi.

Totuși, să presupunem că absolut totul merge ca la carte în construcția unei case în regie proprie. Care va fi, la final, diferența de cost dintre o casă obișnuită și una verde construită la Colina Nouă?

Ea se va vedea în primul rând în calitatea vieții. O casă verde are la interior materiale naturale, netoxice, este gândită să economisească energie și să necesite cât mai puține reparații. Nu în ultimul rând, este aflată într-un cartier gândit de la zero pentru o calitate a vieții mult superioară celei oferite de o dezvoltare imobiliară haotică.

Ținând minte că o casă verde elimină mare parte din costurile legate de întreținerea ulterioară și că nu va depăși bugetul inițial cu 30%, mai are rost să te gândești la o casă obișnuită construită în regie proprie?

Să facem așadar un pas înapoi și să ne gândim: ce vrem, de fapt, atunci când ne construim o casă?

Nu casa în sine e importantă, ci căminul, viața de familie pe care o să o ducem în ea. Ori aceasta nu depinde doar de construcția în sine, ci de o mulțime de alte elemente: amplasare, acces la grădină și spații verzi, infrastructură, vecinătăți, comunitate etc.

Toate acestea sunt imposibil de găsit în oraș sau în vreunul dintre cartierele rezidențiale dezvoltate haotic în jurul acestuia.

Iar aici este marea diferență, dincolo de toate elementele legate de cost: un oraș cu adevărat verde se construiește de la zero. Iar atunci când și costurile sunt similare, alegerea este cu atât mai simplă.

Înscrie-te să primești și alte articole pe viitor