10 greșeli frecvente de care să te ferești când cumperi o casă

10 greșeli frecvente

Sunt destule capcane care-i așteaptă pe cei ce vor să cumpere o casă. Unele țin de buget, altele, de casa propriu-zisă sau de împrejurimi.

Cumpărarea unei case este, pentru cei mai mulți, cea mai importantă decizie financiară - și nu numai - pe care o iau în viață. Tocmai de aceea, în lista de mai jos nu ne vom referi la cei care doar caută o investiție pe care să o revândă la un preț mai bun, ci la aceia care vor să cumpere o casă pentru folosința proprie.

Dacă suntem în această situație, ar trebui să fim cu atât mai atenți pentru a evita următoarele greșeli frecvente făcute de cumpărători.

1. Nu știi exact ce cumperi

Aparent e ușor de răspuns: cumperi o casă, nu? Totuși, o casă nu este doar o alcătuire de materiale de construcții. Este în primul rând un cămin, locul în care îți vei petrece o mare parte din viață din momentul în care o vei cumpăra - în multe cazuri, vei locui în ea toată viața.

Dacă vezi o casă care-ți place, gândește-te atent: cum va arăta familia ta peste 5 ani? Dar peste 10, 20, 30 de ani? Este casa asta doar o etapă intermediară în schița vieții tale sau un loc în care-ți vei crește familia și-ți vei trăi viața? Foarte mulți se uită doar la următorii câțiva ani, dar adevărul este că, odată făcut pasul de a deveni proprietar, casa respectivă va funcționa precum o ancoră - te va ține locului și-ți va oferi fie un fundament pe care să-ți clădești o viață frumoasă, fie te va ține din drumul tău sau îți va face viața mai grea.

2. Pornești la drum cu un buget neclar

Primul indicator asupra bonității tale financiare este chiar suma indicată de bancă drept credit maxim (dacă nu ai banii cash). Mulți decid să se îndatoreze mai mult decât le arată o bancă serioasă că pot duce, iar asta poate avea consecințe dramatice peste câțiva ani, când plata ratelor poate deveni o problemă.

În al doilea rând, bugetul cu privire la casă trebuie să ia în considerare nu doar nevoile actuale ale familiei tale, ci și pe cele viitoare: dacă apar copii, vei avea suficient spațiu? Dacă vei dori să lucrezi de acasă, vei avea cum să separi spațiul de lucru de cel casnic? Trebuie să știi clar cât anume ești dispus să cheltuiești pe o casă.

3. Crezi că vei putea ieși mai ieftin cu o casă „la roșu” decât cu una la cheie

Mulți compară prețul „la roșu” sau chiar „la gri” cu cel al unei case complet finisate și își calculează bugetul în consecință, crezând că vor compensa ulterior, fie prin munca proprie, fie prin angajarea unor echipe care să completeze și să finiseze treptat casa. În realitate, o astfel de casă iese de obicei mai scumpă decât una la cheie livrată încă de la început.

Mulți ajung să lucreze ani de zile la casele lor doar pentru a le putea transforma în spații bune de locuit. Costurile emoționale și stresul asupra familiei sunt uriașe și uneori devin de nesuportat, în special dacă nu te pricepi la construcții și meștereală. O casă la cheie îți permite să te concentrezi pe ce știi deja să faci - jobul tău, iar nu să înveți din greu să faci „munca de jos”.

4. Nu iei în considerare costurile totale aferente folosirii proprietății (TCO)

O casă mai ieftină poate părea atrăgătoare, până când calculezi costurile legate de energie (pentru climatizare, dar și pentru apă și gătit), de întreținere și de aducere la un nivel de confort potrivit. Doar costurile legate de încălzirea unei case prost izolate pot ajunge să depășească în anumite luni rata la bancă!

În plus, casele care folosesc materiale de proastă calitate vor avea nevoie de reparații și de o perpetuă stare de șantier pentru a se cârpi ce s-a făcut prost. O grădină neamenajată aduce propriile sale costuri; la fel, casele construite în zone inundabile sau prost însorite aduc cu sine costuri care, însumate, pot depăși prețul inițial plătit pe casă, în doar un deceniu. Este una dintre cele mai mari capcane, care transformă multe case în adevărate dezastre financiare.

5. Îți asumi costuri inutile legate de tehnologii care nu se vor recupera financiar

La polul opus față de punctul precedent, s-ar putea să plătești în plus pentru tehnologii de care nu ai neapărată nevoie. În special la casele pasive și super tehnologizate, care necesită aparatură de ultimă generație extrem de scumpă și care nu va reuși să-și acopere costurile prin economiile făcute pe durata utilizării casei - de multe ori vor deveni învechite până să devină profitabile.

Evită să adaugi la o casă nouă prea multe elemente care nu-și au rostul, doar pentru că sunt la modă. O casă verde e de preferat, în general, tocmai pentru că oferă un bun echilibru între costurile inițiale și cele ulterioare, aferente proprietății (TCO), folosind soluții smart, iar nu neapărat tehnologice, la un cost mai mic.

6. Te concentrezi doar pe costurile financiare, nu și pe celelalte costuri

Costurile legate de sănătate, navetă, stres sunt foarte rar luate în considerare, dar contează foarte mult nu doar în ecuația financiară (unde se reflectă, totuși, de fiecare dată), ci și în cea a calității vieții. O casă cu materiale plastice, toxice, prost aerisită, va adăuga costuri de sănătate exprimate atât în bani, cât mai ales într-o viață chinuită. O casă prea mică va crea probleme mai târziu, când poate apar copiii sau trebuie să stai o vreme cu vreunul dintre bunici sau părinți și să ai grijă de ei. O casă construită într-un cartier fără utilități va aduce cu sine stres și dezamăgiri, alături de costurile mutării ulterioare.

7. Nu iei în considerare vecinii și vecinătățile

În special în România, mulți cumpără sau construiesc acolo unde consideră că-și permit, fără să aibă vreun control asupra vecinilor și vecinătăților. Vecinii pot da muzica tare, pot avea animale gălăgioase sau pot trage petreceri care se aud în tot cartierul - și atunci la ce îți va folosi curtea frumoasă la care ai muncit și plătit atât?

Vecinătățile se referă la toată comunitatea în ansamblu - există vreo groapă de gunoi sau vreo sursă de poluare prin zonă? Te vei trezi cu un bloc sau o vilă urâtă în spatele casei? Ai risc de inundații, de cutremur, de alunecări de teren? Ai pe unde să te plimbi, să iei aer? Sunt copiii în siguranță dacă se joacă în fața casei sau chiar și la 5 minute distanță? Vei găsi loc de parcare, piață, magazine sau alte elemente care-ți asigură un confort demn de un cartier civilizat?

8. Te bazezi pe servicii inexistente care ar urma să fie dezvoltate de stat

Noroiul este una dintre constantele cartierelor nou-dezvoltate. Lipsa canalizării corect dimensionate, a fibrei optice, a trotuarelor, aleilor de acces și așa mai departe - toate sunt considerate încă drept ceva facultativ de majoritatea dezvoltatorilor din România. Mulți se bazează pe stat pentru dezvoltarea acestora, dar statul, așa cum bine știm, va întârzia uneori decenii bune până să le ofere. Până atunci ar trebui să fim dispuși să ne plimbăm prin șantiere?

9. Dezvoltatori neserioși

Bonitatea unui dezvoltator se remarcă în primul rând examinând partenerii implicați în proiect. Sunt aceștia de notorietate, au aceștia suficientă forță financiară pentru a dezvolta proiectul până la capăt? Mulți aleg să cumpere în zone care arată bine pe hârtie, dar nu sunt completate decât după foarte mult timp.

Un proiect care implică un SRL obscur nu se poate compara cu unul care implică mari case de arhitectură, specialiști de nivel global și investitori de calibru.

10. Case construite de echipe fără experiență

Strâns legat de punctul precedent, mulți se grăbesc să cumpere case construite de echipe despre care nu știu absolut nimic. Tocmai de aceea, se trezesc cu surprize la finisaje și chiar la structurile ridicate, ceea ce implică apoi costuri foarte mari pentru reparații.

Deși prețul inițial este mai mare, o casă construită de o echipă cu experiență și care aderă la niște norme clare de construcție va costa mult mai puțin, încă din primii ani de utilizare, decât una construită de o echipă de subcontractori anonimi, pe care nici nu mai ai de unde să-i găsești ulterior.

Evident, mai sunt și alte capcane care trebuie evitate, dar dacă vom fi atenți măcar la cele de mai sus, atunci vom putea face cu încredere cea mai importantă investiție financiară din viața noastră: cea într-un cămin care ne va servi drept fundament pentru o viață bună, așa cum merităm fiecare dintre noi.

Înscrie-te să primești și alte articole pe viitor